Zgodovina frizerstva

Zgodovina frizerstva

V prihajajočih člankih bomo izvedeli nekaj o začetkih oblikovanja pričesk ter si pogledali njihov razvoj od prazgodovine pa vse do danes. Začenjamo čisto na začetku v prazgodovini ter vse do leta 250 p.n.š.
Frizure so zaradi možnosti oblikovanja na nešteto načinov, postale simbol človekove svobode. Vsak posameznik se lahko odloči za pričesko po svoji lastni izbiri. V prazgodovini so bili ljudje zaradi nihanj temperatur močno poraščeni, kar jih je varovalo pred mrazom in mehanskimi poškodbami, sčasoma pa so se prilagodili in so postopoma postajali vse manj in manj poraščeni, s tem pa so lasje pridobivali na svoji pomembnosti in posebnosti.

Arheološke najdbe kot so britve, glavniki, noži, skodelice, ogledala in druge kažejo na to da se je človek že v prazgodovini strigel, barval in na splošno urejeval svojo pričesko. Na začetku so bili ti predmeti narejeni iz školjk in kosti, kasneje pa tudi iz kovine. Najdena willendorfska Venera iz časov najzgodnejših paleolitskih kultur tj. 20.000 let p.n.š., ki je še danes simbol ženskosti, rodnosti in večnega nadaljevanja življenja, kaže na urejene pričeske saj je njena glava ovita v lase s prepletenimi kitami.

Ženske so si prepletale lase in v njih za okras dajale razne školjke, korale in bisere. Na področju Bližnjega in Srednjega vzhoda so se 4.000 let p.n.š. razvile večje civilizacije in v njih je začel prevladovati močan gospodarski, politični in kulturni značaj. V bogatih mestih se je začelo skrbeti tudi za lepoto saj že od 2.000 let p.n.š. poznamo zapise o kopelih ter tudi recepturah za lasne pripravke in tudi barvo las.

Prevladovali sta rdeča in črna. Moški so si urejali tudi brade in brke, ki so bile znamenje moškosti in moči. Z eteričnimi olji so skrbeli tudi za svojo kožo. Ženske so si z zlatimi trakovi vpletale zlato in ostale kamne v svoje pričeske. To obdobje se je raztezalo vse do 250 let p.n.š.