Zgodovina frizerstva – Stari Egipt

hieroglyphs-541146_1280

Egipčani so lepoti posvetili ogromno pozornosti saj so redno skrbeli za svoje lase in telo. O tem je ohranjenih ogromno dokazov kot so zapisi, stenske slike pa tudi celo ostanki lasulj.

Večina ljudi je bila takrat pobrita po celem telesu saj je le to veljalo za higienično in estetsko. Nosili so lasulje in umetne brade narejene iz človeških las ali živalskih dlak katere so oblikovali po želji.
Npr. svečeniki so si vsak dan kot del duhovne prakse pobrili celo obrvi in odstranili trepalnice medtem ko v tempelj ni bilo dovoljeno prinašati nobenih las saj je veljalo da se v njih kopičijo stare energije.

Že takrat so imeli za odstranjevanje las veliko pripomočkov saj so poznali britvice, škarje, pincete, vosek ter tudi depilacijsko kremo izdelano iz apnenca, arzena in škroba.

V času žalovanja so si ljudje pustili rasti lase saj je to pomenilo da globoko žalujejo in da je skrb zase nepomembna. Oblika pričeske je takrat nakazovala človekov socialni status, spol, starost, pomembne pa so bile tudi dišave. Za oblikovanje las se je uporabljal čebelji vosek, lasulje pa so okrasili tudi s trakovi in pentljami pa tudi dragocenimi kamni.

Pojavil se je tudi poklic brivca, premožnejše družine so imele kar osebnega kakor tudi faraonske družine. Te so imele še kup drugih služabnikov, ki so skrbeli za njihove lasulje, katere so tudi že barvali, predvsem z rdečo in črno.

Ko je človek umrl so mu mumificiranemu v sarkofagu priložili tudi lepotne pripomočke in lasulje. V Starem kraljestvu so bile oblike pričesk za moške in ženske precej podobne saj so bile oboje oblikovane v pažu ter so s horizontalnimi in ravnimi liniji segale do ramen.

V Srednjem kraljestvu že postajajo bolj zakomplicirane medtem ko so v Poznem kraljestvu še opazne izrazite linije ter tudi prepletanje kit in kodrov. Je pa ohranjenih še nekaj primerkov teh lasulj, ki jih lahko občudujemo v največjih svetovnih muzejih.

[su_divider top=”no” divider_color=”#f4f4f4″ size=”1″]

Naročite se na novičke iz rubrike “Lepotni triki in nasveti”

Error: Contact form not found.

[su_divider top=”no” divider_color=”#f4f4f4″ size=”1″]